ΨΑΡΕΜΑ SURFCASTING: ΑΜΜΩΔΕΙΣ ΒΥΘΟΙ ΜΕ ΔΙΑΣΠΑΡΤΕΣ ΠΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΦΥΚΙΑΔΕΣ
Eleni Gregoriou 369

ΨΑΡΕΜΑ SURFCASTING: ΑΜΜΩΔΕΙΣ ΒΥΘΟΙ ΜΕ ΔΙΑΣΠΑΡΤΕΣ ΠΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΦΥΚΙΑΔΕΣ

Ξεκινώντας ένα ψαρευτικό οδειπορικό η πρώτη σκέψη είναι η επιλογή του τόπου τον οποίο θα ψαρέψουμε. Πολύ σημαντικός παράγοντας στην επιλογή του σημείου ψαρέματος είναι ο καιρός και κυρίως ο αέρας που πνέει την συγκεκριμένη ώρα. Το ψάρεμα αποφασίστηκε να γίνει βραδυνό με έναρξη αργά το απόγευμα. Ελαφρύς άνεμος 3 μποφόρ με κύμα το οποίο θα σπάει στα πρώτα μέτρα της παραλίας ήταν η πρόγνωση του καιρού. Η επιλογή σημείου με άμμο ήταν καίριας συμμασίας αφού σε αμμώδεις παραλίες οι οποίες έχουν διάσπαρτες πλάκες και βραχάκια  με ελαφρύ αέρα και κυματισμό οι σαργοί είναι οι καλύτεροι μας 'πελάτες'!

Η συγκεκριμένη παραλία στην Ελεύθερη Αμμόχωστο αποτελείται από ένα κολπίσκο με χοντρή χρυσή άμμο η οποία κάνει το περπάτημα σχετικά δύσκολο αλλά το ψάρεμα πολύ υποσχόμενο. Δεξιά και αριστερά στον κόλπο υπάρχουν αρκετά βράχια ενώ μπροστά μας στην παραλία θα συναντήσουμε πλάκες και λίγες φυκιάδες χωρίς πολλά σκαλώματα. Μαζί μας πήραμε τα καλύτερα δολώματα με φρέσκο ακροβάτη, μονοδόλι, μανάκια, μάνες και αμερικάνικο σκουλίκι! Φτάσαμε στην παραλία στις 19:00 το απόγευμα με δύση του ηλίου στις 19:00. Τα πρώτα δολώματα κτύπησαν το νερό στις 19:20 με 5 συνολικά καλάμια με διπλές και τριπλές αρματωσιές να ανοίγονται στην παραλία σε αποστάσεις 10-15 μέτρων μεταξύ τους.

Ο στόχος στην συγκεκριμένη παραλία είναι συνήθως οι μουρμούρες λόγο της παχιάς άμμου και της τροφής που αυτή κρύβει μέσα όπως σωλήνες, όστρακα σκουλίκια κτλ. Βέβαια η επιλογή να ψαρέψουμε εκεί βράδυ με ελαφρύ κυματισμό δεν ήταν καθόλου τυχαία αφού σε αυτές τις συνθήκες αρκετοί σαργοί αφήνουν την σιγουριά των βράχων και αναζητούν τροφή στην άμμο μέσα στον κολπίσκο. Αρματωσιες κατά βάση διπλάρια με φλοτερ για να ανεβάζουν το δόλωμα αλλά και χωρίς έτσι ώστε να ψαρεύουμε στον βυθό (1 up 1 down) ήταν η βασική μας επιλογή για αρχή έτσι ώστε να δούμε το είδος των ψαριών που τρώνε στην περιοχή το συγκεκριμένο βράδυ. Στα πρώτα λεπτά κάποιες μικροτσιμπιές στα αγκίστρια δολωμένα με ακροβάτη με είχαν στο τρέξιμο χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα αφού κάποια μικρά μουρμουράκια απελευθερώθηκαν άμεσα.

Στις 19:40 ήρθε η πρώτη σοβαρή τσιμπιά στο καλάμι τέρμα δεξιά το οποίο είναι κοντά στην άκρη του κόλπου με περισσότερα βράχια. Το μαϊμουδάκι ανέβηκε με αρκετή δύναμη κτυπώντας στο καλάμι. Σχετικά εύκολα ο πρώτος αξιόλογος σαργός ήρθε στην ακτή ουσιαστικά στα πρώτα λεπτά αφότου έπεσε το φως για τα καλά. Μια μικρή παρένθεση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ελέγχουμε τα τσιμπήματα όταν ψαρεύουμε αρκετά καλάμια μόνοι μας σε σχετικές αποστάσεις κατά μήκος μιας παραλίας με σκοπό να καλύψουμε περισσότερη έκταση. Μετά από αρκετές δοκιμές έχω καταλήξει ότι την καλύτερη ένδειξη έχουμε όταν συνδιάσουμε οπτικό ειδοποιητή με φως τύπου monkey (μαϊμουδάκι) το οποίο κρεμάμε στην μισίνα μεταξύ πρώτου και δεύτερου οδηγού του καλαμιού μαζί με φωσφόρο στην μύτη του καλαμιού. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα πλεονεκτήματα και την σωστή χρήση του συνδιασμού αυτού επικοινωνήστε μαζί μας γιατί είναι σχετικά μεγάλο θέμα το οποίο δεν μπορούμε να αναλύσουμε στα πλαίσια ενός ψαρευτικού άρθρου.

Η επόμενη μισή ώρα κύλισε γρήγορα τρέχοντας από καλάμι σε καλάμι αφού όλα έπερναν ανεπάλληλες τσιμπιές κυρίως στα αγκίστρια τα οποία ήταν δολωμένα με ακροβάτη. Άλλοι δύο σαργοί και ένα μελανούρι ήρθαν στην στεριά με τα καλάμια τα οποία βρίσκονταν στο δεξί μέρος του κόλπου να δίνουν τις πιο σοβαρές τσιμπιές. Λόγο απουσίας τσιμπημάτων από μουρμούρες η αλλαγή αρματωσιών σε διπλάρια με δύο παράμαλλα τα οποία ήταν εφοδιασμένα και τα δύο με φλοτέρ ήταν η επόμενη μου κίνηση. Με την αλλαγή αυτή τα τσιμπήματα έγιναν ακόμη πιο δυνατά αφού απόφυγα τα μικροτσιμπήματα από μουρμουράκια και άλλα μικρά ψάρια τα οποία έτρωγαν στον βυθό ενώ ταυτόχρονα οι σαργοί έβρισκαν το δόλωμα με μεγαλύτερη ευκολία. Τα καλάμια με αρματωσιές τύπου τραβέτο δεν είχαν καμιά επιτυχία με αποτέλεσμα να αφήσω μόλις ένα καλάμι (το τέρμα αριστερά) με τραβέτο και να αλλάξω τα υπόλοιπα τέσσερα καλάμια σε διπλάρια κυρίως με φλοτέρ.

Μέχρι τις 21:30 είχα ήδη στην παγωνιέρα μου 8 ωραία ψάρια (6 σαργούς και 2 μελανούρια) ενώ αρκετά σαργουδάκια ελευθερώθηκαν. Η πιο δυνατή τσιμπιά ήρθε στο καλάμι το οποίο βρισκόταν ακριβώς μπροστά μου με ένα απότομο κατέβασμα του οπτικού ειδοποιητή ο οποίος ακούμπησε το έδαφος. Μέσα σε λίγα λεπτά είχα στον άμμο ξαπλωμένους ένα ωραίο σαργό και το μεγαλύτερο μελανούρι της βραδιάς πιασμένα σε διπλάγγιστρι αρματωσιά με φλοτέρ χρώμα ροζ και χρώμα κίτρινο. Μικρά και διακριτικά αγκίστρια YUKI AX63 No.4 έκαναν τα καρφώματα ακαριαία με αποτέλεσμα να πιάσουμε όλα μας τα ψαράκια σε αυτά. Δόλωμα ο ταπεινός ακροβάτης αφού μονοδολια, μανακια και αμερικανος ήταν απλοί θεατές. Η βραδιά τελείωσε με 12 ωραία ψάρια αφού μέχρι τις 23:30 τα ψάρια έκοψαν μαχαίρι.

Σε ένα απολογισμό της βραδιάς ο συνδυασμός καλαμιών με δυνατό κορμό και ευαίσθητη μύτη όπως τα YUKI SAIKOU A6 DSC και YUKI ASTON ONE DSC έκαναν την διαφορά σε σχέση με σκληρότερα καλάμια. Οι βολές δεν ήταν ιδιαίτερα μακρινές αφού τα ψάρια έτρωγαν σε αποστάσεις 50-80 μέτρων λόγω της θολούρας από τον κυματισμό.

Τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό, μισινα για γέμισμα των μηχανισμών πολύ λεπτή 0.198mm YUKI KENTA και παράμαλλα YUKI Seaguar NEOX 0.235mm. Όσα καλάμια είχαν μεγαλύτερης διατομής πετονιά για γέμισμα δεν είχαν την παραμικρή τσιμπια! Εννοείτε η χρήση shock leader στους μηχανισμούς κώνικης διατομής από 0.20mm-0.57mm για ασφάλεια στις βολές.

Εύχομαι σε όλους καλά ψαρέματα και μείνετε συντονισμένοι γιατί αρκετά ακόμη ενδιαφέροντα άρθρα θα αναρτούνται στην σελίδα μας σε τακτά χρονικά διαστήμα.

Με εκτίμηση,

Κωνσταντίνος Καλογήρου.

Share

Print