ΑΡΜΑΤΩΣΙΕΣ ΓΙΑ ΨΑΡΕΜΑ SURFCASTING: Η ΑΡΜΑΤΩΣΙΑ ΤΥΠΟΥ ΤΡΑΒΕΤΤΟ
David Pavlides 600

ΑΡΜΑΤΩΣΙΕΣ ΓΙΑ ΨΑΡΕΜΑ SURFCASTING: Η ΑΡΜΑΤΩΣΙΑ ΤΥΠΟΥ ΤΡΑΒΕΤΤΟ

ΑΡΜΑΤΩΣΙΕΣ ΓΙΑ ΨΑΡΕΜΑ SURFCASTING: Η ΑΡΜΑΤΩΣΙΑ ΤΥΠΟΥ ΤΡΑΒΕΤΤΟ

Σε αυτή την σύντομη σειρά άρθρων θα σας παρουσιάσουμε κάποιες βασικές αρματωσιές για το ψάρεμα surfcasting και ταυτόχρονα θα σας ενημερώσουμε για τον τρόπο κατασκευής σύγχρονων αρματωσιών για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Σκοπός του άρθρου αυτού είναι η διαφώτιση του νέου – αρχάριου ψαρά αλλά και η ενημέρωση του πιο μελετημένου και έμπειρου ψαρά. Όπως καταλαβαίνετε πρόκειται για ένα άρθρο το οποίο αξίζει να διαβάσετε και να μελετήσετε γιατί σίγουρα θα το βρείτε ενδιαφέρον και ιδιαίτερα χρήσιμο.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε την αρματωσιά τύπου τραβέττο η οποία έχει εφαρμογή κυρίως στο ψάρεμα surfcasting αλλά και σε όλες τις παραλλαγές του, όπως το beach ledgering και το light casting. ΑΡΜΑΤΩΣΙΑ ΤΡΑΒΕΤΤΟ: Μια ονομασία που ακούγεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια αλλά αρκετοί φίλοι πιθανόν να μην γνωρίζουν για τι πρόκειται, ενώ ταυτόχρονα πολλοί άλλοι φίλοι που το χρησιμοποιούν πιθανόν να το χρησιμοποιούν λάθος ή με τρόπο που να μην το κάνει απόλυτα αποδοτικό. Το τραβέττο είναι μονάγκιστρη αρματωσιά που αρχικά χρησιμοποιήθηκε από τους Πορτογάλους ψαράδες λόγο της ανάγκης που είχαν να ψαρέψουν σε σχετικά βαθιά νερά και σε μακρινές αποστάσεις από την ακτή με δυνατά ρεύματα. Λόγω της αποτελεσματικότητας της τεχνικής αυτής, η αρματωσιά εξαπλώθηκε στόμα με στόμα και οι Ιταλοί ψαράδες εκμεταλλεύτηκαν την δημοτικότητα της και προχώρησαν στην εμπορευματοποίηση της, μέσω των πολλών εταιριών ειδών αλιείας που εδρεύουν στην χώρα.

Η αρματωσιά τραβέττο μπορεί να βρεθεί σε διάφορες μορφές. Συνήθως η αρματωσιά αυτή αποτελείται από ένα μεταλλικό κομμάτι (ράβδος) μερικών εκατοστών (4-8εκ) το οποίο στο κάτω μέρος έχει κλιπ για προσάρτηση του βάρους, ενώ στον κορμό υπάρχει σύστημα με στριφτάρι από το οποίο βγάζουμε το παράμαλλο μας. Στο πάνω μέρος του μεταλλικού άξονα υπάρχει στριφτάρι το οποίο ενώνεται με την μάνα του καλαμιού, όπως φαίνεται στο σχήμα. Στην αγορά θα βρείτε το τραβέττο και ενσωματωμένο σε μολύβια σταθερού τύπου, τα οποία έχουν μακρύ άξονα αποτελούμενο από το σύστημα τραβέττο.

Η αρματωσιά τύπου τραβέττο έχει σαν κύριο πλεονέκτημα να μας προσφέρει άμεσο κάρφωμα του ψαριού, σε συνδυασμό με την σωστή επιλογή μολυβιού (YUKI PORTUGUESE). Η χρήση της αρματωσιάς προτιμάτε σε συνθήκες με ρευματισμό, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε πιο ήπιες ψαρευτικές συνθήκες. Για την σωστή λειτουργία της αρματωσιάς υπάρχουν κάποια μυστικά τα οποία πρέπει να έχουμε υπόψη μας και θα μοιραστούμε μαζί σας στην συνέχεια του άρθρου αυτού.

Η σύνδεση της πετονιάς στο μεγάλο πάνω στριφτάρι της μεταλλικής ράβδου τραβέττο (YUKI EYR-010) είναι ένας αρκετά σημαντικός παράγοντας της επιτυχίας, αφού το συγκεκριμένο σημείο καταπονείτε τα μέγιστα κατά τις επαναλαμβανόμενες βολές στο ψάρεμα μας. Η σωστή επιλογή ποιοτικών υλικών έχει εξαίρετο ρόλο στην επιτυχία της αρματωσιάς τύπου τραβέττο, όπως οι YUKI NEOX και YUKI SAIKO STIFF. Ένας τρόπος να ενδυναμώσουμε την μισίνα μας είναι το διπλάρωμα της με τον κόμπο Brillatura (διπλάρωμα των πρώτων 25-30εκ). Επίσης η χρήση σιλικονούχου προστατευτικού σωληναρίου είναι ακόμη ένας τρόπος προφύλαξης της αρματωσιάς μας από την καταπόνηση.

Η χρήση παραμάλλου με μεγάλο μήκος (100-150εκ) αποσκοπεί στην καλύτερη παρουσία του δολώματος ενώ ταυτόχρονα δίνει στο ψάρι χρόνο να πάρει το δόλωμα στο στόμα του χωρίς να νιώσει ιδιαίτερη αντίσταση από το μολύβι ή το καλάμι και να μην πονηρευτεί. Συνήθως μέχρι να νιώσει την αντίσταση αυτή έχει πάρει για καλά το δόλωμα στο στόμα του και καρφώνεται ακαριαία. Στην αρματωσιά τραβέττο χρησιμοποιούμε σχετικά μεγάλα δολώματα άρα και η σωστή επιλογή του αγκιστριού είναι μονόδρομος. Εμείς προτείνουμε την χρήση των αγκιστριών YUKI CX05, YUKI Y2001 και YUKI TX55 σε μεγέθη από 2 μέχρι και 1/0 ανάλογα με το μέγεθος και τον τύπο του δολώματος. Η συχνή αλλαγή της μισίνας που χρησιμοποιούμε σαν παράμαλλο καθώς και των αγκιστριών θα αποφέρει καλύτερα και πιο σίγουρα αποτελέσματα.

Αν ο στόχος σας είναι να ψαρέψετε αξιόλογα ψάρια σε μακρινές αποστάσεις και μεγάλα δολώματα όπως μονοδόλια, μανάκια, φιλέτο από καλαμάρι ή σουπιά, πλοκάμι χταποδιού, σκουλήκι φαραώ κά τότε σας προτρέπουμε να δοκιμάσετε την αρματωσιά τραβέττο. Η YUKI σαν πρωτοπόρος στο ψάρεμα surfcasting δεν θα μπορούσε παρά να σας προσφέρει μια γκάμα από έτοιμες μεταλλικές ράβδους για την κατασκευή της αρματωσιάς αυτής. Διαθέσιμες σε 3 μεγέθη, θα τα βρείτε στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα με τη ονομασία YUKI EESC-P URFE.

Ένα πολύ βολικό εργαλείο για κατασκευή αρματωσιών είναι το τραβόμετρο, ένας πλήρης σταθμός στον οποίο μπορούμε εύκολα να δημιουργήσουμε μέχρι και 28 κορμούς (μάνες) αρματωσιών ταυτόχρονα με ακρίβεια στις αποστάσεις και με ευκολία στο κόλλημα των χαντρών. Μια καλή πρόταση είναι το τραβόμετρο της εταιρίας ADC TRAVOMETER.

Εύχομαι σε όλους καλά και αποδοτικά ψαρέματα, θα ήθελα να ευχαριστήσω τα καταστήματα KN Fishing Stores για τα ποιοτικά προϊόντα που παρέχουν και τις γνώσεις τους που απλόχερα μοιράζονται μαζί μας.

Με εκτίμηση,

Χρίστος Βασιλείου

Share

Print