ΑΡΜΑΤΩΣΙΕΣ ΓΙΑ ΨΑΡΕΜΑ SURFCASTING: Η ΔΙΠΛΑΓΚΙΣΤΡΗ ΑΡΜΑΤΩΣΙΑ
David Pavlides 1513

ΑΡΜΑΤΩΣΙΕΣ ΓΙΑ ΨΑΡΕΜΑ SURFCASTING: Η ΔΙΠΛΑΓΚΙΣΤΡΗ ΑΡΜΑΤΩΣΙΑ

Η αρματωσιά είναι ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι του εξοπλισμού μας. Αποτελεί το κομμάτι που θα έχει την άμεση επαφή με το θήραμα μας και η σωστή κατασκευή της θα το ξεγελάσει να δοκιμάσει την λιχουδιά που του προσφέρουμε.

Η λειτουργία αυτής της αρματωσιάς και ειδικά του παράμαλλου μας είναι ο λόγος που τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε για την κατασκευή της πρέπει να είναι προσεκτικά διαλεγμένα για να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες μας. Μια καλή αρματωσιά θα μας βοηθήσει και σε ένα άλλο, πολύ σημαντικό κομμάτι του ψαρέματος, το ψυχολογικό τομέα. Όταν έχουμε εμπιστοσύνη στα εργαλεία μας μπορούμε να νιώθουμε πιο σίγουροι και για το αποτέλεσμα, τόσο όταν περιμένουμε τα ψάρια να τσιμπήσουν αλλά και όταν έρθει η ώρα εκείνη που πρέπει να φέρουμε ένα αξιόλογο θήραμα στην ακτή.

Οι επιλογές είναι πολλές αλλά τα υλικά καθ’ αυτά που μπορούν  να μας βγάλει ασπροπρόσωπους είναι λίγα και σίγουρα ένα σωστό κατάστημα με γνώσεις στο χώρο μπορεί να μας τα προσφέρει, χωρίς να χρειάζεται να κάνουμε άσκοπες δοκιμές μόνοι μας, γλιτώνοντας μας χρόνο και χρήμα.

Μιλώντας για αρματωσιές τύπου surfcasting, το κοινό διπλάρι έχει μια ξεχωριστή θέση στο οπλοστάσιο μας. Θεωρείται μια κοινός αποδεχτή ιδανική αρματωσιά γιατί μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και από ψαράδες χωρίς ιδιαίτερη πείρα και γνώση, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιείται και από πολύ έμπειρους ψαράδες ακόμη και σε συνθήκες αγωνιστικού ψαρέματος.

Η διπλή αρματωσιά παρέχει στον ψαρά την δυνατότητα να προσαρμοστεί ανάλογα με τις συνθήκες και το είδος των ψαριών που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σε κάθε τόπο και μέρα ως εξής:

  • Σε θάλασσα με ήπιο καιρό σας προτείνουμε να δοκιμάσετε αρματωσιές με πιο μεγάλα παράμαλλα και πιο μικρές διατομές μισίνες όσο αφορά το παράμαλλο, για να ξεγελάσουμε τα πιο καχύποπτα ψάρια τα οποία σε ήπιες συνθήκες με καθαρά νερά βλέπουν και την παραμικρή λεπτομέρεια στην αρματωσιά μας και γενικά στον βυθό της θάλασσας. Μια τέτοια αρματωσιά αποτελείται από παράμαλλα διατομής 0.16-0.20mm και με μήκος 80-100cm.
  • Όταν ο καιρός αρχίσει να γίνεται πιο έντονος οι συνθήκες απαιτούν να αυξήσουμε την διάμετρο του παράμαλλου, ενώ ταυτόχρονα η μείωση του μήκους του μειώνει τα προβλήματα μπλεξίματος του παράμαλλου με τον κύριο κορμό της αρματωσιάς. Μια τέτοια αρματωσιά αποτελείται από παράμαλλα διατομής 0.22-0.26mm και με μήκος 50-80cm.
  • Αν οι συνθήκες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι τέτοιες που ο συνδυασμός του αέρα με το ρεύμα και τα κύματα δημιουργούν προβλήματα στου δεύτερου τύπου αρματωσιά που σας έχουμε αναλύσει παραπάνω, τότε η αύξηση της διατομής του παράμαλλου και η περαιτέρω μείωση του μήκους του είναι απαραίτητα. Μια τέτοια αρματωσιά αποτελείται από παράμαλλα διατομής 0.26-0.33mm και με μήκος 30-45cm.

Η ανάλυση της αρματωσιάς του διπλαριού είναι τόσο μεγάλη και μπορούμε να επεκταθούμε σε τέτοιο βάθος που πραγματικά να γράψουμε ολόκληρους τόμους άρθρων! Αυτά που αναφέραμε πιο πάνω είναι απλά μια γενική καθοδήγηση και σίγουρα ο καθένας ανάλογα με την εμπειρία, την γνώση του για τον τόπο και τις συνθήκες που επικρατούν μπορεί να χρησιμοποιήσει πολλές παραλλαγές αυτών που αναφέραμε. Αυτό που πρέπει να έχουμε υπόψη μας είναι ότι τα καλά υλικά και η εμπειρία στην κατασκευή αρματωσιών μπορούν πραγματικά να κάνουν την διαφορά.

Ας δούμε λίγο τον τρόπο κατασκευής της διπλάγκιστρης αρματωσιάς για τους φίλους που θέλουν να δοκιμάσουν την δική τους εκδοχή. Σίγουρα στα καταστήματα μας μπορούμε να σας προμηθεύσουμε όλα τα αναγκαία υλικά καθώς και έτοιμες αρματωσιές ως μέτρο σύγκρισης.

Ιδανικά κατασκευάζουμε τον κορμό της αρματωσιάς ή αλλιώς την λεγόμενη ‘μάνα’ με μισίνα τύπου ημι-αόρατη, τις γνωστές fluorocoated. Εμείς σας προτείνουμε μια εκ των κορυφαίων πετονιών ανά το παγκόσμιο, της οποίας η δύναμη καθώς και η σχετικά χαμηλή τιμή την καθιστά την ιδανική λύση: YUKI INVISIBLE σε διατομή 0.40-0.70mm. Στο πάνω μέρος του κορμού δημιουργούμε μια θηλιά ή δένουμε ένα στριφτάρι, για την γρήγορη και εύκολη αλλαγή της αρματωσιάς όταν αυτό χρειαστεί. Στα 10-15 εκατοστά πιο κάτω θα τοποθετήσουμε το πρώτο παράμαλλο με την χρήση ειδικών χαντρών τύπου μικροχάντρας YUKI MICROBEADS, οι οποίες θα κολληθούν με την  ειδική κόλλα YUKI RIG GLUE και ενδιάμεσα θα αφήσουμε ένα ελευθερο στριφτάρι μικρού μεγέθους Νο.20 – 24 της σειράς YUKI EYR SWIVEL. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι το στριφταράκι αυτό πρέπει να κινείται ελεύθερα μεταξύ των κολλημένων χαντρών σε μια απόσταση περίπου 1 εκατοστού.

Το μοτίβο που χρησιμοποιούμε για την δημιουργία του παράμαλλου είναι χάντρα – στριφτάρι – χάντρα, κολλούμε την κάθε χάντρα ξεχωριστά στην μισίνα και αφήνουμε το στριφτάρι ελεύθερο. Αρκετές φορές μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διπλές χάντρες, δηλαδή χάντρα – χάντρα – στριφτάρι – χάντρα – χάντρα, κολλώντας τις διπλές χάντρες μεταξύ τους και πάνω στην κυρίως μισίνα αποκτούμε μεγαλύτερη σιγουριά ότι οι χάντρες δεν θα σπάσουν ή να ξεκολλήσουν στην μάχη με ένα αξιόλογο θήραμα ή ακόμη και στην πίεση από μια δυνατή βολή.

Το δεύτερο παράμαλλο μπορούμε να το δημιουργήσουμε υπολογίζοντας το μήκος του παράμαλλου και προσθέτοντας ακόμη 10 εκατοστά για να αποφύγουμε τυχόν μπλεξίματα μεταξύ πρώτου και δεύτερου παράμαλλου. Για να γίνει πιο κατανοητό, αν τα παράμαλλα μας έχουν μήκος 80 εκατοστά τότε η τοποθέτηση του πρώτου παράμαλλου με το δεύτερο πρέπει να γίνει με την χρήση των ειδικών χαντρών σε απόσταση στριφτάρι με στριφτάρι τα 90 εκατοστά (80+10εκ). Τέλος τοποθετούμε στο κάτω μέρος της αρματωσιάς ένα σύνδεσμο μολυβιού, σε απόσταση 10 εκατοστών από την τελευταία χάντρα του δεύτερου (κάτω) παράμαλλου. Στην συγκεκριμένη αρματωσιά το ολικό μήκος της είναι στα 110 εκατοστά (10+90+10εκ), γεγονός που την κάνει ιδιαίτερα εύκολη στην βολή.

Αυτή η εκδοχή διπλάγκιστρης αρματωσιάς χρησιμοποιείται κυρίως σε ήπιες καιρικές συνθήκες και σε αμμουδερές παραλίες. Όταν έχουμε να χρησιμοποιήσουμε πιο έντονες συνθήκες καθώς και παραλίες με πιο δύσκολο / μεικτό βυθό με φυκιάδες – άμμο – πλάκες τότε το δεύτερο (κάτω) παράμαλλο τοποθετείτε πιο ψηλά στην αρματωσιά μας, σε σημείο που να μην περνάει το αγκίστρι μας κάτω από το βαρίδι. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγουμε αρκετά σκαλώματα και έχουμε πιο άμεσο κάρφωμα. Στην περίπτωση αυτή αν έχουμε 2 παράμαλλα από 80 εκατοστά μήκος το συνολικό μήκος της αρματωσιάς μας θα είναι στα 190 εκατοστα (10+90+90εκ).

Επόμενο στάδιο μετά την κατασκευή του κορμού της αρματωσιάς είναι η κατασκευή των παραμάλλων. Στην κατασκευή του παράμαλλου επιλέγουμε καλής ποιότητας αόρατα μίγματα, της εταιρίας YUKI Seaguar όπως είναι τα YUKI NEOX, YUKI SAIKO SOFT, YUKI SAIKO STIFF. Η επιλογή του σωστού μίγματος έχει να κάνει με τις συνθήκες και πόσο σκληρό / μαλακό ή ενδιάμεσο επιθυμούμε να είναι το υλικό της μισίνας μας. Η μισίνα YUKI NEOX είναι ένα ενδιάμεσο μίγμα, ούτε πολύ σκληρό ούτε πολύ μαλακό, αποτελώντας τον μπαλαντέρ για τις περισσότερες ψαρευτικές συνθήκες. Η μισίνα YUKI SAIKO SOFT είναι ένα αρκετά μαλακό μίγμα πετονιάς η οποία χρησιμοποιείται σε πιο ήπιες ψαρευτικές συνθήκες, αυξάνοντας τα τσιμπήματα αφού προσδίδει εκπληκτική κίνηση στα δολώματα μας. Η μισίνα YUKI SAIKO STIFF έχει αρκετά σκληρό χαρακτήρα και είναι ιδανική για ψάρεμα σε πιο δύσκολες συνθήκες, αφού αποτρέπει την ελεύθερη κίνηση των δολωμάτων μειώνοντας τα μπλεξίματα. Επίσης λόγω της σκληρότητας της έχει περισσότερη αντοχή σε τριβές στα βράχια αλλά και στα δόντια μεγαλύτερων ψαριών.  

Σε μια διπλάγκιστρη αρματωσιά συνήθως επιλέγουμε να τοποθετήσουμε φλοτέρ στο πρώτο (πάνω παράμαλλο) της σειράς YUKI FLOTTER. Τα φλοτέρ είναι μικρά αξεσουάρ τύπου φελλού τα οποία έχουν την ικανότητα να σηκώνουν τα δολώματα μας από τον βυθό κάνοντας τα πιο εμφανή στα ψάρια. Με την χρήση φλοτέρ θα απευθυνθούμε σε ψάρια του πάνω στρώματος όπως μελανούρια, λίτσες, σούρους, ζαργάνες, κυνηγούς, σαργούς και πολλά άλλα. Το δεύτερο (κάτω) παράμαλλο το αφήνουμε να ψαρέψει στον βυθό αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιου είδους προσελκυστικό για να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον των ψαριών, όπως είναι τα προσελκυστικά LUMINARIA. Στον βυθό θα απευθυνθούμε σε ψάρια όπως είναι οι μουρμούρες, σαργοί, λαβράκια, τσιπούρες και άλλα.

Βασικό συστατικό στην σωστή λειτουργία της αρματωσιάς είναι η επιλογή του βαριδιού το οποίο επιλέγεται βάση των συνθηκών που αντιμετωπίζουμε την δεδομένη στιγμή στην θάλασσα και πάντα ανάλογα με τον τύπο του βυθού. Για σχετικά έντονο καιρό χρησιμοποιούμε άγκυρες και πυραμίδες ενώ για αμμώδεις βυθούς χωρίς ιδιαίτερο ρεύμα τα βαρίδια τύπου Portuguese μας παρέχουν ικανοποιητικό κράτημα και πολύ μακρινές βολές. 

Την νύχτα βάζουμε βαρίδια με φωσφοριζέ χρώμα για να τραβήξουμε την προσοχή των θηραμάτων που αναζητούμε και να τα βοηθήσουμε να εντοπίσουν το δόλωμα μας εύκολα και γρήγορα. Στην σωστή επιλογή των βαριδιών και στην χρήση τους θα αναφερθούμε σε μελλοντικό άρθρο στην σελίδα μας.

Όπως αναφέραμε και στην αρχή του άρθρου υπάρχουν τόσα πολλά να πούμε για την κατασκευή και χρήση αρματωσιών. Θα ακολουθήσουν και άλλα άρθρα τα οποία θα αναλύσουν άλλους τύπους αρματωσιών και άλλους τρόπους ψαρέματος, πάντα με την τεχνική του surfcasting. Ελπίζω να βοήθησα με όσα ανάφερα πιο πάνω παραδίδοντας αυτά που βλέπω  από την δική μου οπτική γωνιά. Η προσωπική σας τριβή με το αντικείμενο είναι αυτή που σας βελτιώσει και θα σας κάνει πιο αποτελεσματικούς.

Ένα πολύ βολικό εργαλείο για κατασκευή αρματωσιών είναι το τραβόμετρο, ένας πλήρης σταθμός στον οποίο μπορούμε εύκολα να δημιουργήσουμε μέχρι και 28 κορμούς (μάνες) αρματωσιών ταυτόχρονα με ακρίβεια στις αποστάσεις και με ευκολία στο κόλλημα των χαντρών. Μια καλή πρόταση είναι το τραβόμετρο της εταιρίας ADC TRAVOMETER.

Εύχομαι σε όλους καλά και αποδοτικά ψαρέματα, θα ήθελα να ευχαριστήσω τα καταστήματα KN Fishing Stores για τα ποιοτικά προϊόντα που παρέχουν και τις γνώσεις τους που απλόχερα μοιράζονται μαζί μας.

Με εκτίμηση,

Χρίστος Βασιλείου

Share

Print