ΨΑΡΕΜΑ SURFCASTING ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Eleni Gregoriou 1346

ΨΑΡΕΜΑ SURFCASTING ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Οι απόψεις που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο είναι μια απλή παράθεση των δικών μου εμπειριών μέσα από την μακροχρόνια περιδιάβαση μου στον μαγικό κόσμο του surfcasting. Η μαγεία και αποτελεσματικότητα της τεχνικής είναι η δυνατότητα που μας παρέχει να ελισσόμαστε ανάλογα με τον τόπο, την μορφολογία του βυθού, τις συνθήκες που επικρατούν, τα ψάρια στα οποία στοχεύουμε. Σήμερα θα μιλήσουμε για την διαμόρφωση της τεχνικής στα δικά μας νερά, συνθήκες και ψάρια. Θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο αναλυτικός και απλός γίνεται, χωρίς εξειδικευμένους, δυσνόητους όρους γιατί το άρθρο αποτείνεται κυρίως σε νέους φίλους που επιθυμούν να μπουν σε αυτή την μεγάλη, μαγική οικογένεια.  Καλή σας ανάγνωση.

 

ΓΕΝΙΚΑ

Surfcasting ονομάζουμε το ψάρεμα με καλάμι στο οποίο ενσωματώνουμε μηχανισμό μακριών ρίψεων με σκοπό να στείλουμε το δόλωμα μας σε μακρινές αποστάσεις, πέραν από τα κύματα που δημιουργούνται όταν επικρατούν ακραίες καιρικές συνθήκες ή στις μακρινές ζώνες ψαρέματος που τα ψάρια επιζητούν λόγω ασφάλειας σε πιο ήπιες συνθήκες.

Στην Κύπρο, επί το πλείστων τα μεγαλύτερα δείγματα εκάστου είδους τα εντοπίζουμε σε μακρινές αποστάσεις λόγω των ότι δεν διαθέτουμε βαθιά νερά, πλούσιους σε βλάστηση και τροφή βυθούς σε κοντινές αποστάσεις ενώ και οι καιρικές συνθήκες είναι κατά κύριο λόγο ήπιες.

Λόγω των πιο πάνω, στην Κύπρο η τεχνική διαμορφώνεται στην πιο ελαφριά της μορφή, με πιο μαλακά και ελαφριά εργαλεία (καλάμια, μηχανισμούς, μισίνες, παράμαλλα, βαρίδια, αγκίστρια) σε αντίθεση με τους συναδέλφους άλλων χωρών (π.χ.Αγγλία) όπου η τεχνική αποδίδει καλύτερα με πιο στιβαρό εξοπλισμό. Πάμε να δούμε αναλυτικά όλα τα στοιχεία που συμπεριλαμβάνονται στην τεχνική και που θα κάνουν το ψάρεμα μας πιο ποιοτικό, ευχάριστο και κατ΄ επέκταση πιο αποδοτικό.



ΚΑΛΑΜΙΑ

Τα εξειδικευμένα καλάμια του surfcasting διαχωρίζονται σε 2 βασικές κατηγορίες, τα τηλεσκοπικά και τα καλάμια τεμαχίων (δίσπαστα και τρίσπαστα) ενώ στα κύρια χαρακτηριστικά τους είναι το υλικό κατασκευής τους (high modulus carbon, fiberglass), η ποιότητα και είδος των οδηγών (Fuji, SIC), το casting weight (περιθώριο του εύρους μολυβιών που μπορούν να ρίξουν) καθώς και το συνολικό μήκος του καλαμιού (3,90 ως 5,00 μέτρα).

Τα τηλεσκοπικά καλάμια έχουν ως κύριο πλεονέκτημα την χαμηλή τιμή καθώς και την ευκολία μεταφοράς τους καθώς λόγω πολλών κομματιών, είναι ιδιαίτερα εύχρηστα. Παράλληλα όμως τα πολλά κομμάτια είναι και το κύριο μειονέκτημα τους καθώς είναι σαφώς πιο αδύνατα σε σχέση με τα καλάμια 2 ή 3 τεμαχίων. Σε συνδυασμό με τα πιο πάνω, το συνολικό τους μήκος περιορίζεται στα 3,90 έως 4,20 μέτρα ενώ είναι σχετικά μαλακά καλάμια με μικρό περιθώριο στα γραμμάρια που μπορεί κάποιος να χειριστεί. Γενικά τα τηλεσκοπικά καλάμια είναι περιορισμένων δυνατοτήτων και ποιότητας, αποτείνονται στον νέο ψαρά που θέλει να ξεκινήσει την τεχνική και δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ή προσδοκίες. Οι τιμές τους ξεκινούν από €25 έως €90.   

Όποιος θέλει πραγματικά να ανέβει επίπεδο, πρέπει να μεταπηδήσει σε καλάμια 2 ή 3 τεμαχίων.

Τα δίσπαστα καλάμια (2 ξεχωριστά τεμάχια τα οποία ενώνονται μεταξύ τους) είναι σαφώς τα πιο δυνατά καλάμια (όσο πιο λίγες ενώσεις έχουμε σε οποιοδήποτε υλικό είναι αυτονόητα και πιο στιβαρό). Όμως για τα δικά μας νερά και ήπιες συνθήκες δεν προτιμιούνται καθώς λόγω σκληρότητας αποτείνονται για ψάρεμα σε ακραίες συνθήκες ή αγώνες βολών.

Και καταλήγουμε στην κύρια και ποιοτικότερη επιλογή μας, τα καλάμια τριών τεμαχίων αλλιώς τρίσπαστα. Τα καλάμια αυτά έχουν ως κύρια χαρακτηριστικά τους την ποιότητα κατασκευής με κύριο υλικό τον άνθρακα υψηλής ποιότητας, μεγάλες δυνατότητες και εύρος μολυβιών που μπορεί να χειριστούμε με casting weight από μόλις 30-50gr έως και 250gr, πιο ευαίσθητες μύτες στα πιο ποιοτικά μοντέλα (hybrid tip) όπου ανιχνεύουν και την πιο ανεπαίσθητη τσιμπιά, ρίχνουν πιό μακρινές βολές ενώ δεν καταπονούν τα δολώματα και αρματωσιές κατά την ρίψη.  Λόγω ποιότητας κατασκευής, διατίθενται σε μεγάλο εύρος συνολικού μήκους, από 3,90 μέχρι 5,00 μέτρα. Από την εμπειρία μας θεωρούμε τα καλάμια 4,50 μέτρων ως την καλύτερη επιλογή ενώ δεν υστερούν και τα καλάμια των 4,20 μέτρων σε άτομα μικρού αναστήματος, παιδιά και κοπέλες. Στα ποιοτικότερα μοντέλα αναζητούμε πάντοτε οδηγούς Fuji (Τorzite, Titanium, Alconite)οι οποίοι έχουν επίσης μεγάλη συμβολή και χρησιμότητα στο σετ μας.  

Για το τέλος, έχω αφήσει τα καλάμια Beach Ledgering τα οποία αποτελούν την πιο ελαφριά μορφή της τεχνικής με c.w. από μόλις 10gr μέχρι και 140gr, τα οποία διαθέτουν πολύ ευαίσθητες μύτες, σε αρκετά μοντέλα διαφορετικές μύτες με διαφορετικό action και σκληρότητα, όπου μπορούμε να χειριστούμε εξαιρετικά χαμηλής διαμέτρου πετονιές και μικρά βαρίδια, με σκοπό να δελεάσουμε το πιο δύσπιστο και πονηρεμένο ψάρι. Για τα Κυπριακά νερά αποτελεί, όχι μια συμπληρωματική τεχνική αλλά μια αναγκαιότητα.

Τα καλάμια 3 τεμαχίων αρχίζουν από μόλις €65 και φτάνουν μέχρι και τα €800 ανάλογα πάντοτε με την ποιότητα και υλικά κατασκευής. Πριν λίγα χρόνια οι αντιπροσωπείες είχαν στην γκάμα τους μόνον πολύ φτηνά μοντέλα όμως τα τελευταία χρόνια το σκηνικό έχει αλλάξει άρδην, καθώς ο Κύπριος ψαράς έχει γνωρίσει και αναγνωρίσει την χρησιμότητα και κυρίως την αποτελεσματικότητα των πιο ποιοτικών επιλογών με αποτέλεσμα στις σοβαρές εταιρείες, να υπάρχει πλέον μεγάλη γκάμα επιλογών.




ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ

Ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο, είναι οι μηχανισμοί που είναι κατάλληλοι για το surfcasting. Σε γενικές γραμμές μιλούμε για μεγάλους, δυνατούς μηχανισμούς μακριάς ρίψης, με σχετικά ξέβαθες και μακρόστενες μπομπίνες που υποβοηθούν την μισίνα να φεύγει πιο εύκολα και χωρίς τριβές από τον μηχανισμό μας ενώ επίσης χαρακτηρίζονται από την ευκολία χειρισμού και δύναμη έλξης.

Επί το πλείστων οι μηχανισμοί surfcasting αναγράφουν πάνω τον όγκο τους, που αρχίζει από 5000 στα πιο μικρά  και ελαφριά μοντέλα και φτάνει στις 10000 στα πιο μεγάλα. Τα πιο ποιοτικά μοντέλα παρέχουν στον βασικό τους εξοπλισμό μια ή δύο συμπληρωματικές μπομπίνες με ξεχωριστό βάθος η κάθε μια, δίνοντας μας την δυνατότητα να τις γεμίζουμε με διαφορετικές διαμέτρους μισίνας, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο σε διαφορετικούς βυθούς, στην απόσταση που θέλουμε να ψαρέψουμε και στο μέγεθος των ψαριών που εκτιμούμε ότι υπάρχουν στην περιοχή.

Τα καλύτερα μοντέλα των εταιρειών είναι παρά τον μεγάλο όγκο τους, πάρα πολύ ελαφριά ενώ χαρακτηρίζονται από υψηλή ποιότητα κατασκευής και τεχνολογία, με αποτέλεσμα να παραμένουν στο οπλοστάσιο μας για πάρα πολλά χρόνια. Από προσωπική εμπειρία, οι καλοί, επώνυμοι αλλά αυτονόητα σχετικά ακριβοί μηχανισμοί, είναι και οι πιο ...φτηνοί. Έχω μηχανισμούς πέραν των 10 χρονών που με μια υποτυπώδες συντήρηση είναι ακόμα σχεδόν σαν καινούργιο ενώ στον αντίποδα έχω πεταμένους στο αρμάρι δεκάδες φτηνούς μηχανισμούς που δεν άντεξαν ούτε ένα χρόνο.

Για το τέλος άφησα το κεφάλαιο Ρουλεμάν (ball bearings) που σε αρκετούς φίλους αποτελεί την πρώτιστη παράμετρο για επιλογή μηχανισμού. Ναι, τα ρουλεμάν βοηθούν στην πιο ορθή λειτουργία του μηχανισμού αλλά δεν αποτελούν το Α και το Ω. Ρουλεμάν υπάρχουν χιλιάδες στην αγορά σε διάφορες ποιότητες και τιμές. Μηχανισμοί με 10 και πλέον αμφιβόλου ποιότητας ρουλεμάν, μπορεί να δουλεύουν χειρότερα από ένα πιο ποιοτικό μηχανισμό με πολύ λιγότερα ρουλεμάν. Γενικά επιλέγουμε μηχανισμούς επώνυμων εταιρειών, που χαρακτηρίζονται από ποιότητα, που θα αντέξουν στον χρόνο και που κυρίως έχουν ανταλλακτικά.




ΜΙΣΙΝΕΣ ΓΙΑ ΓΕΜΙΣΜΑ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΜΠΟΜΠΙΝΕΣ

Για γέμισμα του μηχανισμού μας, υπάρχουν στην αγορά πλήθος επιλογών σε διάφορες ποιότητες, διαμέτρους, χρωματισμούς. Ως αρχή, επιλέγουμε εξειδικευμένες μισίνες οι οποίες είναι αποκλειστικά για γέμισμα μηχανισμού και διαθέτουν ξεχωριστά χαρακτηριστικά από άλλες μισίνες. Πρώτιστα, διαθέτουν πολύ χαμηλή μνήμη (low memory) για να βοηθά σε καλύτερες βολές καθώς και την πιο ομαλή ανάκτηση, στρώνει καλύτερα στην μπομπίνα μας ενώ πολύ σημαντική είναι και η συμβολή της στην καλύτερη αντίληψη των τσιμπιών. Διαθέτουν επίσης επίστρωση για θαλασσινό νερό, δεν παρουσιάζουν το φαινόμενο να απορροφούν νερό με συνεπακόλουθο να βαραίνουν και να αδυνατούν ενώ επίσης παρουσιάζουν και μεγάλη αντοχή στον κόμπο.

Μέχρι πριν λίγα χρόνια, οι ψαράδες χρησιμοποιούσαν για γέμισμα μηχανισμού, μονοκόμματες πετονιές διαμέτρου 0,35mm – 0,50mm για να ρίχνουν τα βαρετά βαρίδια που προϋποθέτει το surfcasting. Παρά το γεγονός ότι τέτοιες διάμετροι είναι πολύ αξιόπιστοι και δυνατοί, παρουσιάζουν πλήθος μειονεκτημάτων. Λόγω μεγάλης διαμέτρου, βάρους και τριβών στους οδηγούς, είναι αδύνατο να κάνουμε βολές σε μεγάλες αποστάσεις. Επίσης παρουσιάζουν σοβαρό μειονέκτημα στην ανίχνευση των τσιμπιών ενώ και στα ρεύματα είναι πιο ευάλωτες καθώς λόγω πάχους παρασύρονται πιο εύκολα. Πλέον, η λύση είναι η χρησιμοποίηση πολύ πιο λεπτών πετονιών για γέμισμα των μηχανισμών μας (σε διαμέτρους από 0,26 mm μέχρι και του πολύ ακραίου 0,12mm !) παράλληλα με την χρησιμοποίηση του γνωστού πλέον shock leader, μιας χοντρότερης διαμέτρου πετονιάς 0,50-0,60mm μήκους περίπου 10 μέτρα (2 φορές το μήκος του καλαμιού), όπου χρησιμεύει στο να αντέξει το σοκ της βολής και ακολούθως με το βαρίδι στον αέρα, αποδεσμεύεται η πιο λεπτή μισίνα. Ως επακόλουθο, έχουμε πλήρη ασφάλεια στην βολή με πολύ χοντρή μισίνα και ακολούθως πολύ μεγάλες αποστάσεις με την πιο λεπτή μισίνα του μηχανισμού. Τα τελευταία χρόνια έχουν παρουσιαστεί και εξειδικευμένα shock leaders μήκους 15 μέτρων όπου τα πρώτα τους 6-7 μέτρα είναι μικρής διαμέτρου (0,20-0,26mm) και σταδιακά αυξάνεται η διάμετρος στο 0,57mm, κάνοντας πιο εύκολη την σύνδεση της μισίνας του μηχανισμού με το shock leader, με 2 μισίνες ίδιας περίπου διαμέτρου και σαφώς πιο λεπτούς κόμπους.

Oι τιμές για μισίνες γεμίσματος μηχανισμού κυμαίνονται μεταξύ €5 - €12 τα 250-300 μέτρα, ανάλογα με την ποιότητα ενώ υπάρχουν και οικονομικές συσκευασίες των 1000-2000 μέτρων για γέμισμα πολλών μηχανισμών. Τα shock leaders 15 μέτρων είναι επί το πλείστων σε συσκευασίες των 10 τεμαχίων και ανέρχονται περίπου σε €20.

Τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί στο εμπόριο και συμπληρωματικές μπομπίνες με σαφώς πιο ελαφριά υλικά σε σχέση με τις εργοστασιακές (teflon ή αλουμίνιο), σε διάφορα βάθη για γέμισμα περίπου 200-250 μέτρων μισίνων διαφορετικής διαμέτρου (βαθιές για 0,35-0,45mm και ξέβαθες για γέμισμα πολύ λεπτών μέχρι και 0,12mm). Με ένα μηχανισμό μπορούμε πλέον να έχουμε πλήθος ξεχωριστών μπομπίνων γεμισμένες με διαφορετικών διαμέτρων μισίνα η κάθε μια. Μοναδικό μειονέκτημα είναι ότι οι διάφορες εταιρείες κατασκευάζουν λόγω ζήτησης, συμπληρωματικές μπομπίνες μόνον για επώνυμα μηχανάκια και μάρκες που δεν ταιριάζουνσε άλλους ανώνυμους ή χαμηλής ποιότητας, μηχανισμούς. Οι τιμές των συμπληρωματικών μπομπίνων κυμαίνονται μεταξύ €40 και €50.

Αν θέλετε και εσείς να ανακαλύψετε τον μαγικό κόσμο του SURFCASTING δεν έχετε παρά να περάσετε από κάποιο από τα καταστήματα KN FISHING STORES και το έμπειρο προσωπικό μας θα σας εξυπηρετήσει από την αρχή ακόμη και αν δεν έχετε πάρει ποτέ καλάμι αυτής της τεχνικής στα χέρια σας!

 

Share

Print